tamara

Dit olieverf schilderij staat al geruime tijd te wachten op mijn ezel. is het af of moet er misschien toch nog iets aan gebeuren?
Dat is nog steeds een moeilijk moment want als je er teveel aan werkt dan kun je het tegenovergestelde bereiken.
Dus dat was één reden dat ik er een hele tijd al tegen aan kijk.
Een andere reden is dat ik een tijdje was uitgeschakeld door een hernia waardoor ik niet heb kunnen tekenen en schilderen.
Ik ben inmiddels al weer een beetje bezig met schetsen dus hopelijk heb ik snel weer wat meer te laten zien.

Ik heb het tamara genoemd omdat ik het heb nagemaakt van een kunstenares die ik al jaren enorm bewonder te weten
Tamara de Lempicka, 16 mei 1898 – 18 maart 1980.

Zij was een Poolse kunstenares bekend om haar Art Deco portretten. Ze begaf zich voornamelijk in rijke kringen en werkte in Frankrijk en Amerika.
Na de tweede wereldoorlog raakte haar stijl uit de mode

In het midden van de jaren dertig viel Tamara de Lempicka ten prooi aan ernstige depressies en stagneerde haar artistieke productie. In 1939 vestigde ze zich na een korte vakantie in de Verenigde Staten en later in Mexico. Ze ging weer met hernieuwde energie aan het werk, maar haar art-deco-stijl vond na de oorlog weinig weerklank meer. In de jaren vijftig probeerde ze nog wel haar stijl aan te passen aan toen populaire abstracte kunstvormen, maar ze haalde nooit meer de status die ze in de jaren twintig en dertig had. Pas vanaf het einde van de jaren zestig ontstond er weer een hernieuwde belangstelling voor haar werk niet in de laatste plaats door de toen in zwang gekomen ’poster-cultuur’.
Tamara de Lempicka stierf in 1980 in Mexico. Haar as werd uitgestrooid over de Popocatépetl-vulkaan.

nog een leuk weetje is dat het voormalige Scheringa Museum voor Realisme  werk had van De Lempicka in zijn collectie.
Tijdens een gewapende overval op het Scheringa Museum, op 1 mei 2009, werd (naast het werk Adolescence van Dali) haar schilderij La Musicienne) gestolen. Beide werken zijn in juli 2016 teruggevonden door kunstdetective Arthur Brand. Voor nader onderzoek zijn de schilderijen naar de kunstafdeling van Scotland Yard gegaan.

Zangeres Madonna is een groot bewonderaar van Tamara de Lempicka en heeft meerdere schilderijen in haar kunstcollectie.

Hieronder nog een schets zoals die ik een aantal jaar geleden maakte naar één van haar werken. Hierin is ook duidelijk de art decostijl te zien aan hoe zij de o.a. ogen en neus schilderde.

1 gedachte over “tamara”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *