Diana's blog - Diana de Graaf Realistische schilderijen

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Onvoltooid verleden

Gepubliceerd door Diana in Olieverf portret · 28/7/2012 00:00:45
Tags: portretolieverfpaneelmonochroomcollage

Hier afgebeeld is het portret dat ik maakte van de in 2008 overleden schrijver Hugo Claus.
Het is in olieverf op paneel in grijstinten geschilderd.  Al langere tijd wilde ik een schilderij maken op een collage ondergrond. Ik heb gekozen voor het boek "onvoltooid verleden" van
HUGO CLAUS.
Het hoofd van de schrijver staat vol met letters.
de pagina's zijn gedeeltelijk overschilderd, behalve bladzijde 78, dat is de leeftijd waarop hij stierf.   Zijn ogen voor altijd gesloten, maar niet dood.
Helemaal rechtsboven in de hoek staat de laatste zin van het boek: 'Is dat alles? Ja dat is alles.'   Hugo Claus koos namelijk zelf het moment van zijn overlijden.  hij leed aan Altzheimer.
Daaronder heel klein de cijfers van bladzijde 79, doorgescheurd.
Zijn portret is omgeven door 'wolken', het boek dat hij nooit voltooide.  Links onderin de hoek de tekst van het gedicht: De aarde danst op haar wolken.   Dit staat op een gevel in Leiden aan de Geregracht.
Links staat een tekening gemaakt door Hugo Claus. De bladzijden zijn geplakt op paneel en daarop heb ik het portret getekend en later gedeeltelijk met olieverf geschilderd.
Niets op dit schilderij is toeval, alles staat er op met een reden.  Juist die symboliek maakt het in mijn ogen een interessante afbeelding.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu